Сон — чи не найзагадковіша частина людського існування. Дотепер науковці достеменно не знають, як формуються о́брази в нашій голові та як сни трансформуються у той зміст, що ми бачимо, як наші думки та яскраві події впливають на формування сценарію сновидіння. Уві сні ми бачимо лише переплутані сюжетні часточки подій, що відбулися впродовж дня, тижня або навіть року. Особливо чутливі та емоційні люди можуть знову і знову проживати найпотужніші події, що відбулися з ними впродовж життя, змінюючи локації, персонажів, відчуваючи докори від власних слів чи вчинків, які залишилися в минулому.

Дехто ж за допомогою снів може передбачати майбутнє. Зазвичай інформація про прийдешні часи не виглядатиме, як інструкція до дій, натомість це можуть бути певні метафоричні образи, в яких є замаскований зміст, таємничий підтекст. Подеколи сни турбують малих і дорослих настільки, що виникає прагнення негайно змінити їх сюжет, покращити події, які відбуваються, наприклад: коли уві сні за людиною женеться нещадний лютий звір, і вона розуміє, що лише мить — і вона потрапить в його гострі пазурі, під дією адреналіну організм може усвідомити дійсність й відділити сон від реальності. Тоді свідомість може змінювати події сновидіння для захисту людини, і ось те величезне страховисько враз змінюється, набувши лагідних рис та миролюбного характеру. Можливо, це не вдається з першої спроби, бо керувати сновидіннями й видозмінювати їх — справжнє мистецтво. Щоб навчитися працювати з тим, що наснилося, людина повинна вправно відрізняти сон від реальності, пам’ятаючи, що події, які в ньому відбуваються, — наче кіно, де вона і глядач, і головний учасник водночас. Лише так, прокинувшись, можна буде позбутися неприємних емоцій, вражень, уникнути небажаних спогадів, ба навіть змінити сюжет спогадів про те, що наснилося.

Рецензія на «Сонний Дім» — новий всесвіт від Наталії Щерби

А якщо уявити, що ми не просто спимо, а насправді сон — наш внутрішній портал до іншого виміру?.. Подібні думки зародилися у письменниці Наталії Щерби. Вона неодноразово переносила своїх читачів до незвіданих фантастичних світів. «Часодії», «Чароділ», «Лунастри» — перелічені книги з перших сторінок захоплюють сюжетними несподіванками, дивно переплетеними подіями, які відбулися з героями-підлітками. Книголюби не лише схвильовано переживали усі неприємності разом із ними, але й багато чого навчилися від персонажів цих фентезі-бестселерів, адже кожен текст рясніє корисними порадами, прикладами різних моделей поведінки тощо. Книги Наталії Щерби спонукають кожного замислитися над своїм життям, над власним ставленням до інших людей, розповідають, як відрізняти ворогів від друзів, як бути сильними духом і йти за покликом серця. Новинка Видавничого дому «Школа» «Сонний Дім» українською познайомить із новим фантастичним світом Снореальності. Письменниця подарувала читачам ще одну можливість зрозуміти безмежність, неосяжність наших можливостей, цінність людського буття, дивовижні можливості нашого тіла. У книзі розкриваються деякі закони сночарів, основи сонної архітектури, дизайну та багато інших складників такого «не простого» людського сну. Провідником до нового світу стане юна дівчина Фініста.

Занурюймося у світ Снореальності

Нова історія Наталії Щерби починається зі звичайного знайомства зі сім’єю Фіністи, в якій головна героїня — наймолодша з-поміж трьох дітей. Фініста — творча особистість, вона полюбляє малювати, і виходить це у неї непогано. Але відтворене згодом на малюнках спершу народжується у сновидіннях й навіть неживі предмети вона наділяє душею та людськими о́бразами. Дівчина змалечку наділена здібностями мандрувати та чаклувати уві сні. Цей дар завдає їй багато клопотів, адже кожна така подорож затягувала юну Фіністу до потаємного світу сну на кілька днів, тижнів, а подеколи й на місяці. Як і всі турботливі батьки, мати та батько Фіністи переймалися здоров’ям доні, через що їй доводилося постійно відвідувати лікарів та навчатися вдома. Бабуся Ельвіра непокоїлася по-своєму: вона намагалася розгледіти якийсь особливий талант у Фіністи, який став би майбутньою професією онуки, та навантажувала домашнім навчанням. Лише поринувши у Снореальність, Фініста відчувала себе справжньою, вільною і щасливою. Героїня вирізнялась не тільки своїми подорожами у снах, але й тим, що мала фантастично-блакитне волосся, через яке її сестра Елла, брат Влад та його друзі дражнили бідолаху — Фінька-синька... Це дуже ображало Фіністу, але вона вже змирилася з тим, що не така, як усі довкола. Життя дівчини було звичайним, допоки все не змінила одна подія: одного разу, як зазвичай, Фініста пішла спати, аж раптом вона потрапила в сон своєї тітки Ліз, яка саме готувала смаколики з якогось важливого приводу. Так юна мандрівниця у снах потрапила на святкування Дня народження чарівного Сонного Дому. Як з’ясувалося згодом, це був не пересічний будинок, а останній з п’яти, з яких власне й почалася Снореальність. У той святковий день він саме мусив обрати свого нового хазяїна...

Новий господар Сонного Дому

Під час урочистостей Фініста встигла познайомитися з багатьма присутніми, навіть знайти поміж ними друзів. На святкуванні Власа Валенте, нова знайома Фіністи, розповіла про чарівні будинки, про Володарів, менторів та школи Снореальності. Наприкінці Фініста випадково стала хазяйкою останнього Сонного Дому і ця подія невідворотно змінила життя дівчини та її розуміння реальності. Адже дотепер головна героїня вірила в існування однієї справжньої реальності, де про неї піклується родина, а виявилося, що всі довкола навіть не здогадуються про існування паралельного світу, який постав перед її очима у незвіданій красі. Дивовижна Снореальність має певні закони, яким підкоряються всі її жителі, тож:

• новий господар, скориставшись артефактом, має скріпити свій зв’язок із будинком і створити для нього щось чарівне;
  • відтоді, як хтось стає хазяїном чарівного дому перших Володарів, про цю людину всі забувають рівно на рік;
  • за цей час новий господар має накопичити сили та підготуватися до боротьби за будинок у майбутньому.

Скориставшись цими законами, Фініста продовжувала мандрувати у Снореальності та збільшувати свої сили для майбутнього протистояння. Але нові Володарі викрали у неї таємний та важливий артефакт, через це проблем у дівчини побільшало, а небезпека чатувала на кожному кроці.

Багатоманітність внутрішніх підтекстів книги «Сонний Дім»

Книга «Сонний Дім» із серії «Фініста» Наталії Щерби сподобається як підліткам, так і дорослим, які захоплюються фентезі, адже всі переживання, внутрішня боротьба, поразки й перемоги Фіністи близькі кожному книголюбу. У своїх циклах книг Наталія Щерба порушує важливі соціальні питання про: нерівність між різними прошарками суспільства; різницю світобачення між поколіннями; самопожертву й відповідальність тощо.

У новій книзі основною є думка про те, що відрізнятися від більшості — нормально, але при цьому важливо не ховати в землю свій талант, але розвивати його та ставати майстром своєї справи. Дедалі більше заглиблюючись в історію, читач зустрічатиметься з різними особистостями, які викликатимуть неоднозначну реакцію. Більшість персонажів наділена негативними характеристиками через їхню поведінку чи ставлення до інших. Але всі ситуації та настрої, які ширяться всередині фантастичного світу, — наслідки страшних змін, що сталися за останні десятиріччя у СпільноСні. Нові Володарі — авторитарні та владні, вони замислюють дещо потаємне та недобре для всіх жителів Снореальності

Книголюби зустрінуться з декількома різновидами дійових осіб:

• з тими, хто трактується однозначно: герої, які з перших сторінок розкривають свою негативну або доброзичливу сутність;
  • з персонажами, ставлення до яких буде неодноразово змінюватися під час читання;
  • а також з героями-загадками: сюжетна лінія їхньої поведінки залишається таємницею: вони дуже хитрі й продумали до дрібниць кожну дію або ж щиро бажають допомоги.

«Сонний Дім» рясніє також корисними порадами Наталії Щерби, як-от: «Що можна спожити на добро, те можна використати й на шкоду. Все залежить від нашого вибору…». Тож варто спершу замислитися, як скористатися тим чи іншим предметом або як використовувати інформацію.

Завдяки прикладу рішучості та сміливості Фіністи:

• ми спостерігатимемо, як дівчина із новими знайомими долатиме непередбачувані перешкоди;
  • замислимося над тим, як наші вчинки впливають на події майбутнього;
  • поміркуємо, що важливо бути чесним та не залишити друзів у біді, хоч би з яких халеп їх не довелося визволяти.

Протягом усієї історії про світ Снореальності читачі шукатимуть дар головної героїні, адже кожен сночарівник має віднайти свою унікальну магію. Це не найлегше завдання, особливо якщо за нього візьметься аматор, який не навчається в Арт-хаусі. Як кожна людина намагається виокремити справу свого життя з-поміж безлічі професій, так і сночарівники прагнуть розкрити свій талант, стати або сонним архітектором, або жахівником, соннером, або бути дрімою та відловлювати хитунів у снах тощо.

Наталія Щерба планує зробити новий цикл тричастинним. Тож не поспішайте засмучуватися, коли дочитаєте до останніх слів останньої сторінки, адже на цьому історія про світ сночарів не завершується. Надалі авторка поступово даватиме відповіді на численні питання, які накопичились під час читання першої книги, а саме: що замислили нові Володарі, що приховують Бабуся Ельвіра та вчителька Нінель Федорівна; чи допоможе Фіністі Кайліх, чи стане вона його ученицею та багато іншого можна буде прочитати вже на сторінках продовження трилогії Наталії Щерби «Сонний Дім».

Олеся С., книжкова блогерка