Якщо можна було б описати сюжет певного твору одним словом, то для казкової повісті фінської письменниці Туутікі Толонен це було б слово «почалося!..». Дійсно, з перших сторінок книги читач потрапляє до, здавалося б, звичайної родини Геллемаа, але вже через мить розуміє, що починається таке! Матуся трьох славних діточок: Гілли, Каапота Майккі виграла у лотереї мандрівку до Лапландії, а вічно зайнятий тато, якого дітлахи ідентифікують як «Невидимий Голос» (адже спілкуються з ним переважно по телефону), не може вилетіти додому з місця чергового відрядження через складні погодні умови. Тут на допомогу сім'ї на «посаду» няні приходить… бабайка — волохата, неповоротка істота, що тхне вогким льохом і ховається у шафі.

Нянька не зможе? Бабайка допоможе! — рецензія на повість Туутіккі Толонен «Бабайка»

Та все було б нічого, аби бабайка була одна… але згодом допитливі дітлахи з'ясовують, що до багатьох їхніх друзів завітали ці гігантські гори хутра. Чому дані створіння опинилися в нашому суспільстві, хто або що змушує їх виконувати роль няньок (до речі, в них це виходить досить незграбно та непрофесійно), де справжня домівка бабайок? У відповідь — лише мовчання, ох, вибачте, гарчання. Дійсно, рівень володіння людською мовою залишає бажати кращого: істота розуміє сказане, проте відповідає чимось середнім між ведмежим риком та порохкуванням свині.

Питання, питання, питання…

Попри безліч загадок і таємниць, якими сповнена книга, «Бабайка» дає й чимало відповідей на цікаві та незвичайні питання:

• Як годувати бабайку. Книга вченого Рунара Каллі, яку розумник Каапо роздобув у бібліотеці — просто знахідка для «бабайковласників», у ній можна знайти цікаві та корисні відомості про бабайок, зокрема про їхій раціон. Гадаєте, вони — хижаки, здатні на все заради шматка м'яса? Зовсім ні! Щоб дізнатися харчові вподобання бабайок, досліднику довелося вирушити до лісу, а читачам потрібно просто перейти до п’ятого розділу і з'ясувати, які саме продукти бабай «кинувся обома руками запихати до рота». Що ж це за страва, яку «будь-якій з людських істот гидко було б вживати»?
  •   Тонкощі спілкування з купальним халатом. Шестирічна Майккі має дивовижного співрозмовника: власний халат. Найстарша та найкатегоричніша у своїх судженнях Гілла геть заперечує здатність одягу до спілкування, а от ерудований Каапо вже не раз був свідком незвичайних бесід дівчинки та її текстильного виробу. Чи стане в хлопчика сміливості визнати, що халат дійсно балакучий?

•  Чим небезпечні шкідливі фейки? Варто було лише бабайкам з’явитися у місті, як за ними навздогін примчали чудернацькі маленькі, але. Виявляється, спосіб життя цих крихіток-фей зовсім не такий мирний, як його змальовують в інших казках. Кожна летюча істота має зеленаве личко «…схоже на жабу або бульдога» та налаштована зовсім недоброзичливо.
  • Як тебе звуть, бабайко? Хто б міг подумати, що кожне з цих вкритих хутром чудовиськ має власне ім’я! Більш того, бабайкам властиві цілком людські емоції: радість, сум, хвилювання тощо. Вони полюбляють дивитися телевізор, а деякі обдаровані особини навіть намагаються малювати.

Нестрашне страховисько

Головне, ні в якому разі не слід ототожнювати бабайку з героями дитячих «страшилок»: вони переважно мирні та більш-менш пристосовані до цивілізації, основною «бабайською» метою є аж ніяк не шкода дітворі, а повернення до свого звичного ареалу існування. Де знаходиться батьківщина цих волохатих велетнів поки що не знає ніхто, але невдовзі це вдасться дізнатися читачам у продовженні історії «Бабайка під землею», завдяки непосидючій Майккі, яка у фіналі першої книги відчайдушно чкурнула слідом за дивними створіннями. Усього творів про пригоди бабайки пані Толонен написала три, останній з них називається «Бабайка. Неочікувані гості». Ці казкові повісті перекладені понад двадцяти мов світу та очікують на екранізацію, яка, будемо сподіватись, вийде не гіршою за книгу. Хоча, історії про бабайку важко зіпсувати: настільки вони самобутні, що будуть цікавими у будь-якому форматі.

І наостанок: якщо вам коли-небудь спаде на думку лякати свою дитину бабайкою, пам’ятайте: цим ви зводите наклеп на абсолютно нешкідливих істот. Облиште моторошні байки та краще познайомте рідну людинку з чудовою повістю Туутіккі Толонен!

Юлія Бойко, книжкова блогерка